Barack Obama

Barack Hussein Obama II is de 44e president van de Verenigde Staten. Bij de presidentsverkiezingen in 2008 versloeg hij de Republikeinse kandidaat John McCain en werd bij zijn inauguratie op 20 januari 2009 de eerste zwarte president in de geschiedenis van Amerika. Later dat jaar ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede voor “zijn uitzonderlijke inspanningen ter versterking van de internationale diplomatie en de samenwerking tussen de volkeren”. In april 2011 stelde hij zich kandidaat voor herverkiezing in 2012.

Obama werd geboren in Honolulu (Hawaï) op 4 augustus 1961. Zijn vader, Barack Obama sr., was een Keniaan; zijn moeder, Ann Durham, een Amerikaanse antropologe uit Kansas. Na hun scheiding in 1964 keerde Obama sr. terug naar Kenia, waarna zijn zoon hem nog maar één keer ontmoette. Tussen 1967 en 1971 woonde Obama in Jakarta, daarna keerde hij naar Honolulu terug. Na zijn middelbare school studeerde hij politicologie in New York, en vervolgens rechten aan de Harvard-universiteit. In de jaren negentig was hij werkzaam als advocaat en doceerde hij met enige regelmaat rechten in Chicago. In 1992 trouwde hij met Michelle Robinson.

Politiek

Barack Obama onderscheidt zich als begenadigd spreker.
Barack Obama onderscheidt zich als begenadigd spreker.

In 2004 begon Barack Obama zich intensief met politiek bezig te houden toen hij voor de Democratische Partij een zetel in de Senaat veroverde. Als senator maakte Obama zich sterk voor zaken als onderwijs, immigratie en grotere transparantie van de regering. Hij onderscheidde zich in die tijd als begenadigd spreker: in 2004 wist hij zich bij het grote publiek in de kijker te spelen door zijn ‘keynote address‘ op een Nationale Democratische Conventie. In 2007 verraste hij vriend en vijand door zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van de USA in 2008.

Tijdens de voorverkiezingen won hij ten slotte het kandidaatschap van mededingers Hillary Clinton en John Edwards. Bij de presidentsverkiezingen nam hij het op tegen de Republikeinse kandidaat John McCain, en wist op 4 november 2008 de overwinning naar zich toe te trekken.

Presidentschap

Obama’s presidentschap kenmerkt zich vooral door een verbeten binnenlandse strijd om zijn politieke agenda gerealiseerd te krijgen. Zijn pogingen de economie op peil te brengen en de gezondheidszorg te hervormen stuiten op veel verzet, met name uit rechts-conservatieve kringen. Toch heeft Obama tot dusver enkele van zijn hervormingen bekrachtigd: Op 23 maart 2010 ondertekende hij de zogeheten Patient Protection and Affordable Care Act, die stelt dat alle Amerikanen een basisverzekering moeten hebben.

Ook onder zijn eigen kiezers heeft Barack Obama veel kritiek te verduren gehad: veel kiezers zijn gedesillusioneerd door de moeizame totstandkoming van de beloofde veranderingen. Of de president nog op voldoende steun kan rekenen zal blijken in het najaar van 2012, waarin de presidentsverkiezingen weer van start gaan.