Verenigde Staten

Ontstaan Verenigde Staten

De Verenigde Staten kennen hun oorsprong aan het begin van de 16 eeuw. Europese immigranten stichtten op diverse plekken aan de oostkust hun nederzettingen. Hierdoor kregen de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, het een stuk moeilijker. Langzamerhand verloren ze hun stukken grond aan de nieuwkomers. Langs de oostkust van de Verenigde Staten ontstonden Britse koloniën. In 1776 zouden deze oorspronkelijk Britse koloniën zich uiteindelijk samenvoegen en verenigen in wat later de Verenigde Staten werden.

Onafhankelijkheidsoorlog (Independence War)

Op 4 juli 1776 wordt de onafhankelijkheidsverklaring uitgesproken, een mijlpaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten
Op 4 juli 1776 wordt de onafhankelijkheidsverklaring uitgesproken, een mijlpaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten

Uit die smeltkroes van Europese immigranten en Britse invloeden ontwikkelden de Verenigde Staten een eigen cultuur en zelfbewustzijn. Dit bracht hen in botsing met het moederland Engeland, dat geld wilde verdienen aan haar lucratieve koloniën. De door hen opgelegde belastingheffingen op bijvoorbeeld thee en suiker zorgden voor een groot conflict. Het verzet tegen het moederland groeide. Men besluit in opstand te komen tegen de Engelse bezetter. Zo ontstond de Onafhankelijkheidsoorlog.
Op 4 juli 1776 wordt de onafhankelijkheidsverklaring uitgesproken, een mijlpaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten (United States of America). Hierin wordt vastgelegd dat iedere Amerikaanse burger recht heeft op een leven in vrijheid en geluk. Al betekende dat op dat moment nog geen politieke vrijheid voor vrouwen en de op grote schaal uit Afrika ingevoerde slaven.

Amerikaanse burgeroorlog (Civil War)

Deze oorlog tussen de Noordelijke en de Zuidelijke staten van de Verenigde Staten woedde tussen 1861 en 1865. Er werd een bittere strijd gevoerd over de uitbreiding van de slavernij in nieuw te vormen staten, een strijd die uiteindelijk door de Noordelijke staten werd gewonnen. Dit leidde tot de afschaffing van de slavernij.

De presidenten van de Verenigde Staten

Inmiddels kennen de Verenigde Staten 56 presidenten. De eerste president van Amerika was George Washington, de laatste en huidige president is Barack Obama. Geheel zonder gevaar is hun werk niet, maar liefst vier presidenten werden tijdens hun ambtstermijn vermoord. Amerikanen hebben een groot respect voor hun leiders. Iedere afgetreden president wordt tot zijn dood aangesproken met zijn presidentstitel.

Tot slot

Amerikanen hechten zeer aan persoonlijke vrijheid. Ook begrippen als kapitalisme en sociale ongelijkheid zijn sterk verankerd in de Amerikaanse levensstijl.